FAQ – Jonix Romania

Nu există contraindicații, important este să alegeți dispozitivul potrivit și să respectați instrucțiunile de utilizare.

Dispozitivele Jonix sunt ionizatoare. Ele nu produc ozon ci, prin intermediul tehnologiei NTP (Non Termal Plasma) generează multe particule oxidante. Spre deosebire de ozon, care nu este compatibil cu prezența oamenilor, acestea neutralizează poluanții și nu dăunează organismului.

Dispozitivele Jonix sunt dispozitive active de decontaminare a aerului prin tehnologia cu plasmă rece. Ele nu sunt filtre de aer.

Departamentul de Medicină Moleculară al Universității din Padova, condus de Prof. Andrea Crisanti, a supus tehnologia NTP utilizată de dispozitivul Jonix Cube la teste de laborator pentru a verifica activitatea virucidă. Rezultatele obținute arată că dispozitivul acționează împotriva SARS-CoV-2 (așa-numitul Covid-19), cu o reducere a încărcăturii virale de până la 99,9999% în doar 30 de minute. Testele au fost efectuate în conformitate cu standardul UNI EN 14476: 2019 „Test de suspensie cantitativă pentru evaluarea activității virucide în domeniul medical – Metoda și cerințele testului (faza 2, etapa 1)” și UNI EN 17272: 2020 standard „Metodă de dezinfectare a aerului interior prin procese automatizate – Determinarea activității bactericide, micobactericide, sporicide, fungicide, levidice, virucide și fagocitare”.

Cu siguranță dispozitivele Jonix cu tehnologia NTP pot fi un ajutor valoros pentru persoanele care au probleme respiratorii și suferă de alergii la praf sau polen. Aceasta deoarece aerul ionizat activ atacă moleculele poluante, descompunându-le și microorganismele, provocându-le daune structurale și funcționale, făcându-le inactive (acțiune biocidă și virucidă). De asemenea, tot datorită efectului plasmei reci, pulberile devin particule mai mari, care cântăresc mai mult și cad la pământ. Praful cade pe podea și devine biologic inert (nu transportă microorganisme sau substanțe), pur și simplu îl veți aspira în timp ce faceți curățenie. Obțineți în acest fel un aer igienizat, fără virusuri și bacterii, iar acest lucru va reduce simptomele generale ale persoanelor cu alergii.

Dispozitivele Jonix nu sunt produse pentru pandemia Covid-19, ele există dinainte și vor garanta calitatea aerului din toate mediile noastre, purificându-le și igienizându-le și după această situație extraordinară. Ele neutralizează bacteriile, compușii organici volatili, poluanții și virusurile de orice fel, inclusiv Covid-19.

Plasma rece este un fenomen fizic generat la temperatura camerei, care folosește aerul ca un amestec gazos transformându-l într-un gaz ionizat format din diferite particule încărcate electric: electroni, ioni, atomi și molecule care se ciocnesc producând așa numiții radicali liberi, puternic oxidanți. Reactivitatea acestor particule provoacă fenomene de oxidare capabile să descompună compuși organici volatili, bacterii, virusuri, microorganisme și mirosuri. Acest aer activ este compus din molecule reactive care atacă moleculele poluante, descompunându-le și microorganisme, provocându-le daune structurale și funcționale făcându-le inactive (acțiune biocidă și virucidă). Este un proces sigur pentru oxidarea și descompunerea poluanților, care poate fi dimensionat în funcție de necesitățile de igienizare. Dispozitivele Jonix utilizate și dimensionate corespunzător, acționează asupra unei mari varietăți de poluanți, cum ar fi viruși, bacterii, mucegaiuri, alergeni, compuși chimici volatili și toate tipurile de mirosuri, contribuind la prevenirea infecțiilor cauzate de bolile cu transmitere aeriană, inclusiv Covid-19.

Senzorii atașați unui dispozitiv ar interpreta greșit calitatea aerului, aceasta trebuie întotdeauna măsurată la distanță, deoarece aerul din imediata apropiere este cu siguranță igienizat. Vă invităm să achiziționati un detector care măsoară calitatea aerului, din cele existente pe piață, și să îl amplasați în încăperea unde este activ un dispozitiv Jonix la distanță față de acesta.

Nu, în niciun caz! Dispozitivele Jonix au o contribuție importantă și unică pentru îmbunătățirea igienei și reducerea poluării în interior, dar nu pot generează oxigen și nu distrug dioxidul de carbon din încăperi. Astfel, încăperile decontaminate cu dispozitive JONIX trebuie ventilate în mod regulat. De asemenea, trebuie să respectați regulile generale de igienă.

Dispozitivele Jonix sunt fabricate complet în Italia. Componentele provin în principal din provinciile Veneto și Lombardia și sunt produse de furnizori calificați conform specificațiilor și standardelor Jonix.

Dispozitivele Jonix sunt silențioase, puteți auzi un ușor bâzăit, care este aferent funcționării.

Utilizarea dispozitivelor în locuri publice sau în medii profesionale precum saloane de hairstyling, saloane de înfrumusețare, baruri sau altele va reduce riscul de răspândire a bolilor care se transmit prin aer. Aceasta nu înseamnă că oamenii din acel mediu vor fi complet protejați, dar riscul de a contracta boli va fi mult redus.

Da, important este să acordați atenție dimensionării corecte a echipamentului. De asemenea, este este necesar să setați intensitatea functionării în raport cu dimensiunea încăperii.

În cazul în care aveți îndoieli în această privință, vă invităm să ne contactați. De asemenea, în cazul unor spații cu destinație comercială sau industrială, alimentație publică, horeca, învățământ sau altele, este necesară consultanța de specialitate și intervenția personalului calificat. Asțeptăm întrebările dumneavoastră prin e-mail la jonix@sistema.com.ro sau prin completarea formularului de AICI.

Cele trei semne de pe dispozitivul Jonix Cube corespund celor trei temporizări posibile ale ciclurilor ON / OFF. Pentru a înțelege nivelul corect de utilizare, este necesar să cunoașteti suprafața încăperii care trebuie igienizată: nivelul 1 până la 20 de metri pătrați, nivelul 2 până la 50 de metri pătrați și nivelul 3 până la 85 de metri pătrați.

Autonomia generatorilor de plasmă Jonix Cube este de aproximativ 8500 de ore de funcționare efectivă, adică între 18 luni și 4 ani, în funcție de utilizare. În cazul Jonix Steel, autonomia este de 14000 de ore. Indiferent de dispozitiv, nu va trebui să țineți dumneavoastră evidența întrucât acesta va solicita atât curățarea periodică, la fiecare 1000 de ore, cât și înlocuirea.

La început este normal un miros puțin mai intens, legat de doi factori principali: generatoarele și materialele plastice ale dispozitivului sunt noi. Acest miros poate fi deranjant la început, dar nu este dăunător. Vă recomandăm să utilizați dispozitivul la o putere mai mică și să aerisiți încăperea, iar mirosul va dispărea în decurs de 10 zile. Veți simți apoi doar un ușor miros de ionizare, ușor metalic, ca după o ploaie cu descărcări electrice, care indică faptul că dispozitivul își face treaba.

Dispozitivele Jonix necesită întreținere simpla si anume curățarea (spălarea) generatoarelor la fiecare 1000 de ore de functionare efectivă și înlocuirea acestora la cel puțin 8500 de ore de functionare efectivă. Ambele operațiuni sunt solicitate de dispozitiv. Pentru mai multe detalii vă invităm să consultați manualele de utilizare.

Igienizarea cu plasmă rece este 100% sigură și înseamnă decontaminarea continuă a aerului chiar și în prezența oamenilor, în timpul activităților de lucru. Dispozitivele Jonix au primit sigiliul de aprobare „BIOSAFE”, care testează dacă dispozitivul respectă valorile limită pentru substanțele nocive conform standardelor europene pentru calitatea aerului din interior și dacă îmbunătățește în mod demonstrabil aerul și elimină substanțele nocive, substanțele organice volatile, spori de mucegai, bacterii, virusuri din aerul interior.

Plasma rece generată de dispozitivele noastre are capacitatea de a “vâna” poluanții prezenți în aer fără a produce efecte secundare sau substanțe nocive. Un număr mare de studii ample privind efectul dezinfectant al plasmei reci sunt disponibile la nivel mondial.

Dispozitivele Jonix igienizează continuu aerul și suprafețele mediilor interioare prin Jonix Non-Thermal Plasma Technology, o formă avansată de ionizare, activată de generatoare speciale dezvoltate în cadrul Jonix Lab, departamentul nostru științific. Această tehnologie este unică, cu o eficacitate dovedită și este protejată prin brevete speciale. Jonix Non-Thermal Plasma Technology este un sistem de igienizare fără atingere care garantează un mediu continuu igienizat pe toată durata de funcționare a dispozitivelor, minimizând recolonizarea mediului, spre deosebire de remediile unice.

În gama noastră de produse, doar linia Mate, destinată spațiilor medicale unde este nevoie de un nivel foarte ridicat de decontaminare, are și sisteme avansate de filtrare a aerului. Celelalte produse au ca tehnologie principală tehnologia cu plasmă rece Jonix, o formă avansată de ionizare, activată prin intermediul unor generatoare speciale care permit igienizarea aerului.