Dificultăți de respirație? Încearcă aceste exerciții

De ce este atât de importantă respirația?
Dacă stai să te gândești, respirația este primul și ultimul lucru pe care îl facem în viață și este ceea ce ne aseamănă ca ființe umane. Fără respirație nu există viață! Se poate întâmpla ca, din diferite motive, să apară dificultăți de respirație, sau dificultăți în a respira profund, uneori resimțind o greutate pe stomac. Astăzi vrem să vorbim tocmai despre acest lucru, însă nu în asociere cu probleme fiziologice sau patologice, ci, în special, în asociere cu anxietatea, stresul, tensiunile și oboseala. Vom încerca să vă propunem câteva tehnici și exerciții care vă pot fi utile, fără a uita însă că, în cazul unor dificultăți respiratorii prelungite, este bine să vă adresați medicului curant.
Dificultăți respiratorii și anxietate
Stresul, tensiunile zilnice, postura sau anumite obiceiuri greșite pot crea blocaje și rigiditate. Fără să ne dăm seama, respirația noastră poate deveni treptat mai superficială sau alterată. În situații de stres, ajungem chiar și la 15 respirații pe minut, în timp ce în situații de calm și stare de bine, respirațiile pe minut sunt în număr de 8. Maeștrii yoga au o zicală: numărul de respirații este limitat, prestabilit, așadar nu trebuie irosite! Astfel că important este nu să respirăm mult, ci să respirăm bine, lent și preponderent pe nas.
Anxietatea este asociată cu teama și poate implica modificări comportamentale și fiziologice care pregătesc individul pentru a se apăra. Creierul este așadar predispus să reacționeze în situații de amenințare printr-un răspuns de luptă sau fugă. Frecvența cardiacă crește pentru a pompa sânge către organe mai rapid, pregătind mușchii pentru acțiune. Astfel, respirația este mai frecventă pentru a furniza oxigen mușchilor. Rezultatul poate fi o senzație de dificultăți de respirație. Pentru a relua controlul putem aplica câteva practici care ne ajută să restabilim echilibrul: cu cât le exersăm mai mult, cu atât vom fi mai capabili să le activăm eficient în momentele de nevoie.
Pregătire pentru exerciții
Înainte de orice, pregătește mediul în care vei practica exercițiile. Temperatura nu trebuie să fie nici prea ridicată, nici prea scăzută: dacă este prea frig, se poate întâmpla să strănuți sau să simți că nasul ți se usucă prea tare, în timp ce, dacă este prea cald, transpirația excesivă te poate distrage sau poate face ca un exercițiu care s-ar vrea relaxant să devină unul obositor. Încearcă să aerisești bine camera, pornește chiar Cube-ultău cu o oră înainte de a începe, astfel încât să te bucuri de un aer curat, ușor, bun de respirat.
Înainte de a începe, îți recomandăm să-ți sufli bine nasul, asigurându-te că ambele nări sunt libere. Și, apropo de nări: ai observat că pe timpul zilei cel mai probabil nu le folosești pe ambele? De obicei, în realitate, respirăm mai mult cu una singură (iar cealaltă pare închisă)! În practica yoga, respirația pranayama ajută tocmai la echilibrarea respirației pe ambele nări, ceea ce ar trebui să ajute la echilibrarea părții stângi și drepte a creierului tău.
În ce poziții să te așezi pentru a practica exercițiile? Pentru cele pe care ți le recomandăm astăzi, poți alege poziția eroului: așază-te ușor în genunchi, apoi coboară, sprijinindu-ți fesele pe călcâie. Pentru o mai mare comoditate, poți așeza o perniță sub șezut. Poți și să te așezi, pur și simplu, pe un scaun cu spătar rigid: ține coloana vertebrală dreaptă, umerii ușor în spate, bărbia dreaptă cu privirea în față. Nu ridica și nu coborî prea mult bărbia, deoarece acest lucru închide căile aeriene. Și acum să începem!
Exercițiu: respirația oceanului
Acest exercițiu se numește ujjayi pranayama, adică respirație victorioasă sau chiar respirația oceanului.
Începe prin a ține mâna deschisă în fața gurii, cu palma orientată spre tine. Imaginează-ți că este o oglindă și suflă spre ea cu gura, ca pentru a o aburi.
În timp ce faci acest lucru, încearcă să observi ce se întâmplă în gâtul tău.
Apoi fă același lucru, dar cu gura închisă, inspirând și expirând numai pe nas. Ușor și profund. Ascultă sunetul respirației tale: este ca și cum ar veni din gât și sună ca oceanul în capul tău. Este un sunet cu adevărat frumos, foarte liniștitor.
Exersează liber de câteva ori. Apoi inspiră numărând de la unu până la șase și expiră numărând de la șase la unu. Pe măsură ce exersezi, poți încetini ritmul, numărând de la unu până la zece inspirând și apoi de la zece la unu expirând. Nu te grăbi, procedează cu calm. Dacă nu reușești să ajungi la șase, oprește-te astăzi la patru. Nu te forța, încearcă numai să îți acompaniezi corpul în acest exercițiu. Cu răbdare și înțelegere.
Acest exercițiu util pentru calmarea și relaxarea minții și corpului, atât în momente complicate (în timpul unor consultații care te înspăimântă, de exemplu; poți încerca la dentist!), cât și înainte de culcare.
Exerciții de respirație creativă
Îți propunem acum mici exerciții de respirație care vor părea simple jocuri, pentru a te relaxa și distra, creând în același timp, în interiorul tău, un moment de calm. Poți încerca și cu copiii, dacă vrei.
O ceașcă de ciocolată caldă
Imaginează-ți că ai în mână o ceașcă de ciocolată caldă: ține-o în față și inspiră profund pe nas, ca pentru a mirosi parfumul. Apoi expiră suflând pe gură, pe deasupra, ca pentru a o răci.
Vulcanul
Cu mâinile împreunate în fața pieptului. Inspirând pe nas, du mâinile ușor deasupra capului, ținând palmele unite. Apoi coboară brațele, ca o lavă, care curge ușor de pe culmile vulcanului până în pământ, expirând.
Șarpele
Inspiră profund și ușor pe nas, apoi expiră ținând gura ușor întredeschisă, imitând șuieratul unui șarpe, lăsând aerul să iasă ușor printre buze.
Îți dorim multă sănătate!